Hulubarii
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Anyhoo [15 editari] |
Afiseaza tot |
Noutati- ultima ora |
MFC – Din grădina unei băbuţe. De vis. | Un copil si o ghinda 15 July 2014 Pe băbuţă o ştiam demult dar nu şi grădina ei. De când am descoperit-o, stau pe la ea cât să mă bucur de aşa un rai. Însă avea şi iepuri şi porumbei- hulubărie şi câini care se înţelegeau foarte bine cu pisicile şi bobocei de gâşte….Să fi fost ......mai mult Sfaturi despre cresterea si imperecherea porumbeilor | 25 May 2014 Intretinerea porumbeilor. Pentru a evita pierderile de pasari valoroase, majoritatea porumbeilor vor fi crescuti in adaposturi cu voliere spatioase. Pierderile cauzate de factorii exteriori sunt scazute, pentru ca in voliera sau in hulubarie nu mai ......mai mult Sfaturi despre cresterea si imperecherea porumbeilor | Ziarul ... 24 May 2014 Pierderile cauzate de factorii exteriori sunt scazute, pentru ca in voliera sau in hulubarie nu mai pot patrunde soareci, sobolani, nevastuici sau pisici ce pot distruge cuiburile. Cresterea "fara probleme" se poate realiza daca sunt indeplinite ......mai mult Conacul Archia – o pensiune pt toate gusturile | Dan Cioca 11 March 2014 Ceea ce este interesant la camere este ca fiecare dintre ele este mobilata diferit si are un nume legat de decorare: Radacini, Copaci, Vinatoare, Frunze, Cai, Englezesc, Traditional, Echitatie, Flori de cimp, Cuib de pasarele, Hulubarie, Floarea ......mai mult Sonet uitat în hulubărie | Dan Ghenea 21 December 2013 Sunt zile când aş vrea sa merg acasă În ţara-n care curge primavara Prin şanţuri pe la porţi. Şi-n abur sara Stă mămăliga pe o masă joasă. In dimineti de mucenici iau ceară De pe colaci şi gust urma ce-o lasă Pe crucea adormiţilor din casă ......mai mult
|
News powered by: Google Blog Search |
|
Cuprins |
Hulubarii
Adaposturi pentru porumbei
Porumbeii sunt tinuti in porumbare sau hulubarii:cuiburi simple de scandura sau cotete prinse de zidurile casei sub streasina, amenajate pentru una sau mai multe perechi de porumbei, cu compartimente separate pentru fiecare pereche sic cu o iesire. In tarile mediterane, porumbarele –cladite in forma de turn adapostesc sute sau chiar mii de porumbei. In Franta si Italia, turnurile-porumbare sint construite din caramizi, iar in Egipt din nuiele si lut sau chiar chirpici.
Porumbeii de rasa sunt crescuti in porumbare special amenajate in podul caselor, sau in porumbarii construite in gradini sau curti, numite porumbare-voliere. Porumbaria asezata cu fata spre nord este friguroasa, cea mai buna asezare fiind spre est sau sud-est, deoarece permite patrunderea razelor solare in interior aproape tot timpul zilei.
Porumbaria trebuie sa aiba pardoseala din pamant, scanduri sau caramizi, peretii din caramizi, chirpici sau scanduri, iar acoperisul din carton gudronat, tigl sau tabla. Compartimentele se despart prin pereti de scanduri, cartongudronat sau plasa de sarma. Iesirea se face prin fereastra de zbor, asezata pe partea insorita si prevazuta cu o scandura de zbor, cu o usa automata si cu o cusca de prindere, care poate fi asa de mare, incat sa serveasca drept voliera pentru baia de soare a porumbeilor in timpul cand acestia nu sunt liberi.
In cazul porumbeilor de agreement, interiorul porumbarelor se imparte in doua parti:un compartiment pentru porumbeii de prasila si altul pentru tineret. In cazul porumbeilor de zbor, porumbarul este compartimentat in 3 incaperi si anume, pe langa cele doua incaperi sus-mentionate, una este rezervata stolului de zbor. Alaturi de porumbarie si despartit de ea se instaleaza un volier special pentru porumbeii bolnavi.
In porumbare se construiesc locuri de odihna pentru porumbei sub forma de scanduri de dormit si bete de odihna, iar in compartimentul porumbeilor de prasila si boxe de imperechere si de clocit.Boxele de imperechere reprezinta ladite lungi de un metro, largi si inalte de 60*60cm, la mijloc si in fata pereti din panza de sarma. Peretele din mijloc e demontabil, iar cel din fata are usite tot din panza de sarma.... mai multe despre hulubarii[1]
Construirea unei crescatori cu 3 compartimente
Cine vrea sa-si construiasca o crescatorie se va orienta dupa numarul de porumbei,marimea acestora si temperamentul lor. Amplasamentul va fi ales astfel incat peretele frontal sa fie indreptat spre est sau sud,pentru a beneficia de cit mai multa lumina solara.
CRESCATORIA
Aceasta trebuie sa fie neaparat amplasata la o inaltime de cel putin 50cm fata de sol,pe niste stilpi infipti in beton ,astfel incat umezeala din pamint sa nu patrunda in adapost iar animalele de prada sa nu poata intra la pasari. Stilpi pe care amplasam crescatoria pot fi din lemn,beton, metal sau alte materiale. Un fundament de beton adanc de 40-50cm este recomandabil.Distanta intre stilpi nu va fi mai mare de 2 metri. Ei vor fi infipti in beton,pentru a se asigura stabilitatea.Se va sapa un sant lat de 25cm si 40-50cm adincime,cu perimetrul de 2,80x6,00m.Stilpi se vor baga in beton astfel incat sa ramana afara 50cm deasupra solului.
PODEAUA
Pe stilpi vor fi fixate doua grinzi orizontale,groase de 10x15cm si lungi de 6,20cm.Acestea se vor prinde de stilpi cu cleme metalice sau piroane,astfel incat crescatoria sa aiba suficienta stabilitate.Peste grinzi vor fi asezate 10 grinzi transversale de 10x10x280cm,se vor fixa cu cleme metalice sau piroane.Ele vor alcatui baza pt.adapost.Pe suprafeta care rezulta ,de2,80x6,20 se vor pune scindura imbinate una in alta(cu fals)pentru o mai buna inchidere.
PERETI LATERALI
Pentru scheletul peretilor exteriori se vor folosi stinghii de 5x5cm.Pentru peretele din spate sunt necesare 11 astfel de stinghii cu lungimea de 2m.Acestea vor fi montate perfect orizontal in unghi drept fata de grinzile cu lungimea de 6,20m de care vor fi fixate.Stinghiile se impart la distante egale intre ele.Pentru peretele frontal se va proceda la fel.Din cauza inclinarii acoperisului,sthinghiile pt.peretele frontal vor avea o lungime de 2,30m.Cind se fac masuratorile pt peretii laterali,se ia in calcul aceasta inclinare.Apoi se vor fixa scindurile peretilor exteriori(cu fals).Pe peretele frontal se vor instala ramele pt.geamuri si pt.gaurile de zbor,realizate din acelasi fel de scinduri folosite pt.acoperis.Pe unul din pereti laterali se va monta,de asemenea,rama usii.Se vor cumpara geamuri prefabricate,potrivite ca si dimensiuni.Instalarea peretilor necesita multa indeminare si efort .
ACOPERISUL
Dupa ce peretii exteriori au fost montati si bine fixati,vor fi montate deasupra 11 grinzi de 10x10cm si prinse de ramele peretilor.Acestea trebuie sa depaseasca peretii cu 40cm in fata si 25cm in spate.Peste acestea se vor bate scinduri care sa depaseasca pereti laterali cu 20cm.pe acoperis se va pune:ciripa,placi ondulate,sindrila,etc.Pe partea din spate a crescatoriei se va monta o streasina pt.apa de ploaie,care trebuie curatata din cand in cand.... mai mult despre Construirea unei crescatori[2]
Rasele de zbor se cresc in libertate, iar cele de carne si de agreement in voliere instalate in fata porumbarului sau a boxelor de clocit, facute din panza de sarma prinsa de un cadru metallic sau din sipci de lemn, inchise din toate partile, avand o capacitate de aer suficienta numarului de porumbei care vor fi crescuti in ele. Pentru fiecare Porumbel se socoteste un metro cub de aer. Voliera are o uşa prin care intra ingrijitorul. In interiorul ei se gasesc :alimentatorul, adapatoarea, bazinul de facut baie, ladita cu nisip si substante minerale, precum si scandurile sau sipcile pe care se aseaza porumbeii din zbor.
Pentru rasele mai delicate se intrebuinteaza metoda boxelor isolate, complet inchisa, numai cu o mica usa de intrare pentru porumbei sic cu partea de sus demontabila, pentru a putea fi introduce cuibarele si pentru curatarea si dezinfectarea boxei.
Pentru cresterea pe scara commercial a porumbeilor de carne se utilizeaza porumbare-soproane acoperite complet sau numai pe jumatate, inchisa lateral cu scanduri, cu usi pentru porumbei si personal de serviciu, iar in fata cu voliere din sarma cadrilata. Peretii din fund sunt acoperiti cu boxele de clocit de 40 cm lungime, 40cm latime si 30 inaltime, cate doua pentru fiecare pereche. Pentru a evita umezeala si patrunderea sobolanilor, pardoseal se construieste la 40-50 cm deasupra nivelului solului. Porumbarele-soproane sun insirate pe randuri, prevazute cu un apaduct propriu, legat de putul sau turnul de apa motor al crecatoriei. In Statele Unite ale Americii se gasesc crescatorii –uzine care produc si prelucreaza anula zeci de mii de pui de porumbei de carne.... mai mult despre adaposturi porumbei...[3]
Aviariile
Indicaţii pentru menţinerea igienei
Curăţirea porumbarului
Excrementele, deşeurile şi aşternutul trebuiesc eliminate zilnic, iar după aceea prumbarul trebuie aspirat.
Adăpătoarele şi hrănitoarele trebuiesc spălate zilnic cu apă călduţă şi uscate înainte de a fi puse din nou în funcţiune.[4]
Dezinfecţie cu desinfectant
Poate fi utilizat contra virusurilor (de ex. variola porumbeilor), bacteriilor (de ex. salmonele, E. coli), micoplasmelor şi ciupercilor.
În ziua indicată de planul tratamentelor, după curăţirea mecanică, porumbarul, pardoseala, pereţii, ustensilele vor fi stropite cu desinfectans. Soluţia se prepară din 60 ml desinfectans la 2 litri apă.
Dezinfectantul este activ timp de 4 ore, nu este nevoie de clătire cu apă a suprafeţelor dezinfectate.
Porumbeii poate să rămână în porumbar.... mai mult despre mentinerea igienei[4]